Böcker

Senast ut är en ny bok om kaffe: Kaffe – världens dryck. Tidigare har jag skrivit böckerna Kaffe, Ost, En handbok kaffe och Svensk Kaffebok.

Samtliga är utgivna på Grenadine Bokförlag, som är ett prisbelönat förlag specialiserat på dryckes- och matböcker.

 
 

Kaffe – världens dryck

Av Sveriges mesta kaffeboksförfattare

Nominerad till Gourmand World Cookbook Awards!

Kaffe – världens dryck är en inspirerande, rolig och lärorik bok som snabbt drar dig in i kaffets spännande och föränderliga värld med hjälp av en helgjuten form och många vackra bilder.

Boken täcker det mesta som är värt att veta om kaffe: växten kaffe; historien om hur kaffe blev dagens världsdryck; alla vitala steg fram till färdigt kaffe; kaffe som handelsvara; ansvarsfullt kaffe; hälsoaspekter av kaffe; mängder med handfasta råd om bönor, redskap och hantverk; mångfalden av kaffedrycker samt olika länders varierande kaffevanor.

Här ingår också specialskrivna kapitel för den svenska marknaden om kaffets utveckling i Sverige till dags dato samt tips på bra kaffeställen, specialaffärer, mikrorosterier, baristautbildningar och informationskällor.

Läs mer här om världsmästerskapen i mat- och dryckesböcker, Gourmand World Cookbook Awards.

160 sidor, inbunden och rikt illustrerad, 262 x 247 x 19 mm. Utgiven augusti 2016.

 
 

Ost

Allt du behöver veta om ost och lite till

Här är boken såväl för dig som betraktar dig som en riktig ostnörd, som för dig som ser ost som ett trevligt pålägg på frukostmackan men söker inspiration till nya spännande ostupptäckter.

Boken Ost skildrar osten ur ett svenskt perspektiv och du får lära känna osten historiskt med rolig kuriosa. Du får reda på hur tillverkningen går till i Sveriges ysterier, men också lite om egen osttillverkning hemma i köket.

Förutom handfast vägledning bland alla ostar i butikernas ostdiskar får du även praktiska tips om hur du bedömer ostens kvalitet samt hur du hanterar osten när du väl kommit hem så att den kommer till sin fulla rätt och håller fräschören länge.

Boken hjälper dig också att hitta några av de bästa ställena runtom i Sverige där du kan handla din nya favoritost. En hel del läckra recept med ost finns även med, och mycket mer.

160 sidor, inbunden och rikt illustrerad, 212 x 232 x 15 mm. Utgiven i september 2010.

 
 

Kaffe

Allt du behöver veta om kaffe och lite till

Vi svenskar är näst bäst i världen på att konsumera kaffe, och denna svarta dryck är idag trendig och populär som aldrig förr. Här är boken som tar upp allt ifrån hederligt svenskt kokkaffe till kafétrender och häftiga kaffedrinkar.

Med stort engagemang berättas det om kaffets historia, odling, tillverkning och alla de kända svenska kaffemärkena, samt ger en mängd tips till såväl hemmabaristan som kaféälskaren. En perfekt coffee table-bok!

Boken Kaffe utnämndes till världens fjärde bästa kaffebok i kokbokstävlingen Gourmand World Cookbook Awards år 2010. Boken är den populära Svensk Kaffebok från 2007 i ny form och med uppdaterat innehåll.

160 sidor, inbunden och rikt illustrerad, 212 x 232 x 15 mm. Utgiven i juli 2010.

 
 

En handbok kaffe

Allt du behöver veta om kaffe för att bli din egen barista

En handbok kaffe har sin tyngdpunkt på den trendriktiga espresson. Boken inleds med en historisk tillbakablick om espressons väg till Sverige och hur det sedan har utvecklats med olika kaffekedjor, utbildningar och baristatävlingar. Den ger dig matnyttig information om allt från bönor, mjölk och hur du gör en konstnärlig cappuccino, till maskiner och redskap, inköpsställen och skötselråd.

Boken ger dig också ljuvliga recept på några av våra svenska mästarbaristors kaffedrinkar. Daniel Remheden, Costas Pliatsikas och Anne Lunell är exempel på baristor som delar med sig av sina vinnarrecept. Får du mersmak finns bok- och webbtips samt en guide till intressanta specialbutiker och kaffebarer. Allt för att du ska lockas till att öva dina egna färdigheter som kaffebartender – barista!

72 sidor, inbunden, 175 x 247 x 10 mm. Utgiven i september 2009.

 
 

Svensk Kaffebok

En bred bok om kaffet i Sverige

Vi svenskar är näst bäst i världen när det gäller kaffedrickande. Runtom i riket spirar kaféer och baristatävlingar. Här är boken som skildrar såväl detta som hederligt kokkaffe, häftiga kaffedrinkar och allt annat som rör sig runt en kaffekopp!

Svensk Kaffebok är först ut i en ny serie av coffee table-böcker från Grenadine. Boken ger en bred bild av ämnet kaffe och åskådliggör det från många spännande synvinklar. Unikt med denna bok är just bredden och den svenska utgångspunkten.

Svensk Kaffebok ger läsaren sammanhangen kring tillverkning och historia. Samtidigt ger den tips till dig som gör din egen latte hemma och även till dig som just ställt dig bakom disken i ett kafé. Boken innehåller också roliga fakta om kaffevanor i andra länder, kemin bakom kaffet, detaljer om såväl rostning och malning som konsumtion i världen och de kända varumärkena med historik.

176 sidor, inbunden och rikt illustrerad, 270 x 296 x 18 mm. Utgiven i april 2007.